NOT QUITE READY TO ROLL

OLYMPUS DIGITAL CAMERAThe good news is the car is pretty much put back together. I got the interior put together and the wiring under the dash cleaned up. The front bumper is bolted on and the lights and turn signals are all working and that’s all good. I spent a long hot Sunday afternoon fitting the trunk lid and trimming the new weatherstripping to fit. Not sure yet if it will keep the water out but it finally closes correctly.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAI dragged out the old tail pipes and cleaned them up and installed them along with the new stainless steel tips.

OLYMPUS DIGITAL CAMERASo it all looks great and appears ready for a cruise.

OLYMPUS DIGITAL CAMERANow for the bad. Caroline and I took it out for a short drive around the block and it ran horrible. The engine was missing pretty bad and it over heated before we could get around the block. Now that I finally have gauges in it I can see how hot it’s getting. So based on what I now see on my temperature gauge I know that the car was overheating a few weeks ago when I had it idling out in the driveway. Ever since then it hasn’t been running well at all.

OLYMPUS DIGITAL CAMERASo the first thing I did was try to figure out the overheating problem. I removed the old thermostat and it was really crusty. After testing it I discovered it wasn’t opening until the water temp was over 200. I got a new thermostat and put it in and the engine lasted a little longer before overheating. There was a little noise coming from the water pump so I figured it was most likely finished as well. I removed the water pump and found the impeller spinning independently of the shaft and then it fell off completely. I wasn’t surprised. I picked up a new water pump so that problem will be solved soon.

Next I thought I’d look into the engine miss. First I opened up the distributor and checked out the vacuum advance. It was toast. I put a new one on and cleaned up everything in the distributor and gapped the points but I didn’t really think that was going to solve the problem. It didn’t. My suspicion is that when it was out in the driveway a few weeks ago overheating that it blew a head gasket between a couple of cylinders. Before I go get a compression test kit I’ll check for vacuum leaks around the intake and the carb but I really think it’s a head gasket. So that’s where we are right now.

 

 

 

 

 

Advertisements

2 thoughts on “NOT QUITE READY TO ROLL

  1. Scott says:

    Now’s a good time to repeat one of my earlier comments.
    “I can’t believe you were able to drive it home that first day!”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: